Следвайте Гласове в Германци посягат към халба бира на Октоберфест в

...
Следвайте Гласове в Германци посягат към халба бира на Октоберфест в
Коментари Харесай

След две години прекъсване заради ковид Октоберфест се завръща, но с по-скъпа бира

Следвайте " Гласове " в 
Германци протягат ръка към халба бира на Октоберфест в Мюнхен.  СНИМКА: РОЙТЕРС

Прочутият бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест, се завръща след двегодишно спиране поради пандемията, само че откриващото се в събота дълго чакано събитие ще премине под тежката сянка на инфлацията, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По традицията фестивалът ще бъде открит тъкмо по обед от кмета на Мюнхен, който ще отвори първото буре с бира с думите O'zapft is или " Отворено е " на баварски акцент.
Според формалната страница на фестивала литър бира ще коства сред 12,60 и 13,80 евро, което е с 15% повече от 2019 година
За немските пивовари покачващите се разноски са доста по-широки от цената на една халба, предопределена за дървени пейки на фестивала. Те се сблъскват с по-високи цени по цялата индустриална верига, от първични материали като ечемик и хмел до капачки и бутилки.

Пивоварите употребяват газ, чиято цена се усили след съветската инвазия в Украйна и последвалото ограничение на съветските доставки. Ечемикът се повиши двукратно до към 600 евро за звук, бутилките нарастнаха с над 80 на 100, капачките - с до 60%, а даже с лепилото за етикетите има проблем.
" Германската пивоварна промишленост не е виждала в никакъв случай такива цена ", споделя Улрих Бине, представител на пивоварна " Фелтинс " (Veltins), чиято продукция се продава на Октоберфест.
Въпреки всичките проблеми посетителите на фестивала ще бъда обслужвани от 487 пивоварни, заведения за хранене, рибни и месни щандове, винари и други Бирените тенти ще бъдат отворени от 9 сутринта до 10:30 вечерта, а последните поръчки ще бъдат взимани в 9:30 вечерта.
Преди пандемията към 6 милиона души минаваха през Октоберфест. Организаторите се надяват тазгодишният фестивал най-малко да се приближи до тези числа.

Източник: " 24 часа "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР